Selmers Bibliotek
|
||
|
Beretning om en med Kgl. Stipendium foretagen videnskabelig Reise. og af Ludvig Dahl Reservelæge ved Gaustad Sindssygeasys
(aftryk af Norsk Magasin for Lægevdsk.., 11 og 12 Bind) Christiania 1858
En introduktion og noter til Ludvig Dahls rejseberetning fra 1858
Eddie Danielsen
|
Aarhus
|
Nordmanden Ludvig Dahl indleder i marts 1856 en europæisk psykiatrisk studierejse af ca. 3 måneders varighed med at besøge de danske anstalter. Heriblandt Harald Selmers Jydske Asyl i Risskov ved Aarhus. I alt besøger Dahl 33 anstalter i Danmark, Holland, Belgien, England og Skotland. På de første sider giver Dahl et resume af dansk anstaltshistorie. Han omtaler de to pionerer, Selmer og Hübertz’ rystende beskrivelser af forholdene i det danske sindssygevæsen: ”… Selmer betegner træffende de gjorte Foranstaltninger mere som imod end for de Sindssyge: deres Vel var en Biting – Hovedformaalet var de Ikkeafsindiges Tarv …” s. 4-6: Dahl resumerer, hvordan forhandlingerne og debatten om moderniseringen af det danske dårevæsen bevæger sig mod en mere fremskridtsvenlig stemning. Dette leder, også på baggrund af Selmers afhandling, frem til vedtagelsen af Risskov-anstalten i 1846 og opførelsen i 1849-52: ”… I Hösten 1846 forelagde Regjeringen de jydske Provindsialstænder et Forslag til Oprettelsen af en Helbredelsesanstalt for Jylland, og dette Forslag antoges uden ringeste Indvending …” ”… Kongeriget Danmark vil saaledes inden kort Tid besidde 3 nye Helbredelsesanstalter, hver for omtrent 130 Syge, samt 2 betydelige med Helbredelsesanstalterne i Forbindelse staaende Pleieanstalter, og vil altsaa kunne yde Plads for henirnod 400 helbredelige og 6 á 700 uhelbredelige Sindssyge. Naar dertil kommer Nærheden af Slesvig og Hornheim, maa det indrömmes, at Danmark snart vil yde sine Sindssyge baade en let og en temmelig fuldstændig Adgang til Hjælp …” s.9: Om besøget på anstalten i Risskov ved Århus fortæller Ludvig Dahl:
”… I Aarhuus søgte jeg navnlig at höste Nytte af Erfaringerne med Hensyn til de Vanskeligheder, der ledsage Anstalternes Virksomhed under den lange og kolde Vinter. Paa Gaustad havde disse i den forløbne Tid været mangfoldige. Vandet i Rörledningerne var frosset paa mange Steder …
s. 10: Den følgende beskrivelse bekræftes af hospitalets patientfotos fra 1860’erne-70’erne: ”… Med Hensyn til Beskjeftigelse om Vinteraftenerne, der naturligviis er vanskeligst at bringe tilveie paa Mandssiden, da var den lettere i Jylland, hvor de fleste Bönder strikke Strömper …” s. 10-11: Dahl fortsætter sin rejsebeskrivelse med den næste besøgte anstalt: Slesviger-anstalten. Han hæfter sig bl.a. ved en stor overbelægning i de smukke bygninger. s. 11: ”… Nu som för i senere Tid, (overstreget og ændret med håndskrift til: Jessens Tid, red.) udmærker Slesvig sig fordeelagtigt fremfor de allerfleste Anstalter ved den höie Grad af Frihed, som man der seer sig istand til at indrömme de roligere Syge …” Herefter fortsætter Dahl til Jessens privatanstalt, Hornheim ved Kiel, som også Harald Selmer besøger i 1846. Her mødes han af den yngre Jessen, mens den ældre Jessen er bortrejst. s. 12: Her er Dahl nået til Holland på sin rejse. Han refererer bl.a. længere samtaler med psykiateren van der Kolk: Dahl beretter om van der Kolks undersøgelser af hjernen og kroppen, og hvordan Kolk mener, at forskellige fysiologiske forhold og tilstande har betydning for sindssygdom, eksempelvis mani og depression: ”… Den idiopathiske Manie bestaaer altsaa i en fra Begyndelsen af paa Hjernens Overflade udbredt Encephalitis …”(hjernebetændelse) s. 28: Her beettes om anstalten Meerenburg, som ledes af Bernard Everts (European Journeys.org, red.) og har mange lighedspunkter med Jydske Asyl. Meerenberg ligger i Nord-Holland. Meerenberg er i brug fra 1847-48, skønt det endnu ikke er færdigbygget. Det er Hollands første moderne anstalt og bygger på Conollys og andres ide om at undgå tvangsanvendelse, ligesom Selmer gør det på anstalten i Risskov. s. 29:
Som tidligere Harald Selmer er Dahl på sin færd stærkt optaget af eksempelvis opvarmning og andre tekniske sider af den moderne anstalts indretning: s. 31-49:
Her beretter Dahl om sit besøg i Belgien, hvor Joseph Guislains arbejde i Gent samt den navnkundige sindssygekoloni i Gheel er hovedemner: s.34:
Dahl besøger her det, vi i dag kender som Guislain Hospital i Gent: s.35: Dahl beretter om sindssygekolonien i Gheel, der er opstået omkring helgenen St. Dymphne, der er tillagt evnen til at helbrede sindssyge. På denne baggrund er der opstået et lokalsamfund, der er indrettet på at huse og omgås de mange tilrejsende sindssyge. Borgerne i byen kapitaliserer også dette forhold ved at lade de sindssyge arbejde for føden i landbrug etc.: s.37: ”… Den første Lyd, jeg hørte, da jeg nærmede mig Gheel, var Lyden af Lænker, som, spændte fra det ene Been til det andet, ved sin Korthed forhindrede en Spadserende fra at fjerne sig altfor meget ifra sit Hjem …” s. 44:
”… Guislain priste med begeistrede Ord sine fréres & soeurs charitables. Den hele Tjeneste i Anstalterne foregaaer ved Hjælp af disse med Bistand af nogle faae Hjælpe tjenere …” s.45:
Om kvindeanstalten i Gent, som varetages af nonner: s.46-47: Dahl beretter om brugen af kolde, lunkne og forlængede bade i Guislains behandling i Gent. s. 48: Dahl oplever det samme i 1856, som Harald Selmer møder 8 år tidligere i 1848: Guislain er utilbøjelig til at fremvise den gamle anstalt for mænd i det centrale Gent, medmindre Dahl lover ikke at berette om de dårlige forhold på stedet. I 1856 er det nye Guislain Hospital endnu ikke færdigbygget. s. 49:
Storbritannien s. 57-58-59: Her besøger Dahl den velkendte anstalt Bethlem i London: Han fortæller bl.a. om Bethlem’s senge, hvor man arbejder med at ”drainere” dem for afføringen med en skrå zinkbund, der afsluttes med et kar til at opsamle urenhederne, så patienten ikke skal ligge våd. Han fotæller også om badeterapien i en lukket kasse, som sammenlignes med tortur, og det et sted, ”… hvor man roser sig af den fuldkomneste ”non restraint” …” s. 60:
I det følgende taler Dahl om logistik, bestik og sikkerhedsforanstaltninger, som modsvarer Risskov-anstaltens bestræbelser på at undgå stikvåben på middagsbordet (ingen knive i opdækningen): s. 61:
Hvor Harald Selmer og ligesindede, som også vores rejsende, Dahl, anser en anstaltskapacitet på ca. 120 patienter for at være ideel, er det i det følgende ganske andre tal, vi opererer med, og som Dahl beskriver. Man kan igen betænke, om den antagelse om, at Selmer hovedsagelig var tilhænger af det engelske sindssygevæsen, er fejlagtig. Han er ganske rigtig tilhænger af ”non-restraint”, men når det kommer til anstaltens indretning og dimensionering er han klart pro-germansk: s. 67: Dahl gennemgår menuen for anstalten Springfield. Den er sammenlignelig med menuen på Jydske Asyl i Risskov. s. 70:
Nu er Dahl nået til Skotland. Han fremhæver på de følgende sider de skotske asylers fortrin frem for de engelske: s. 71:
I det følgende omtaler Dahl et ”Organ”, altså et periodisk tidsskrift, som skrives, trykkes og udgives på de skotske asyler i Dumfries og Edinburgh: de modsvarer fuldstændig ”Jydske Asyls Tidende”, som udkommer på anstalten i Risskov i en årrække: s. 72-79: Her gennemgår Dahl sine erfaringer fra England og Skotland, hvad angår praktiseringen af, og problematikker omkring, tvangsmidlernes afskaffelse. s. 74: ”… At Vogterne imidlertid paa mange Steder, istedetfor at bistaae ved Gjennemførelsen af non restraint, paa egen Haand udøve den allergroveste restraint, fremgaaer baade af hvad jeg tidligere har anført efter Dr. Conolly, og af de temmelig hyppige Retsforfølgelser imod dem for hemmelige og grusomme Mishandlinger, som de af Commissioners aarlig udgivne Beretninger indeholde …” s. 79: Dahls afsluttende bemærkning og konklusion på indførelsen af non restraint-princippet er som følger: ”… at tvangen kan undværes i et stort Antal af de Tilfælde, hvor man før anvendte den, og hvor man i andre Lande tildeels fremdeles anvender den, og at jo mere man anvender den, desto mere vil man ogsaa komme til at behøve den …” Her afslutter Dahl sin rejseberetning. |